Hormonale disbalans

Alles wat met je hormoonbalans te maken heeft begrijpelijk uitgelegd en de gerelateerde testen overzichtelijk bij elkaar.

Ervaar jij symptomen van een hormonale disbalans?

We hebben er allemaal mee te maken: hormonen. Hormonen komen bij mannen en vrouwen voor en kunnen je leven in grote mate beïnvloeden. Vrouwelijke hormonen en mannelijke hormonen worden via de bloedbaan getransporteerd. Bijna iedereen ervaart wel eens vervelende klachten veroorzaakt door een hormonale disbalans.

Symptomen hormonale disbalans

Vaak zijn de korte termijn symptomen de reden dat we verder gaan onderzoeken waar de hormonale disbalans vandaan komt. Hormonen werken samen dus wanneer er een verandering is in de hormoonverhoudingen kan dit op meerdere vlakken consequenties hebben. De korte termijn symptomen kunnen zijn:

Zowel mannen als vrouwen:

  • depressieve gevoelens, angst en gejaagd gevoel
  • vermoeid en geïrriteerd
  • afname kracht en spieren
  • acne, droge huid
  • migraine,
  • gewichtstoename zonder oorzaak,
  • eetbuien
  • laag libido en verminderde kwaliteit erectie
  • dunner wordend haar
  • verminderde vruchtbaarheid

Specifiek voor vrouwen:

  • onregelmatige menstruatie
  • overbeharing
  • vaginale droogheid
  • het ontdekken van het polycysteus ovarium syndroom pcos.

De lange termijn effecten van hormonale disbalans

Ook na langere tijd kunnen er vervelende symptomen ontstaan met grote gezondheidsrisico's. Zo kan je schildklier trager of juist sneller gaan werken en kunnen er verschillende lichaamsprocessen zoals de spijsvertering, vruchtbaarheid en de stofwisseling veranderen en klachten veroorzaken.

Door inzicht te krijgen in de hormoonhuishouding kun je vaak zelf op tijd ingrijpen zodat eventuele verergering van klachten voorkomen kan worden. Door de testen krijg je dus inzicht in of je hormonen uit balans zijn.

Door inzicht te krijgen in de hormoonhuishouding kun je vaak zelf op tijd ingrijpen.

Hoe ziet het onderzoeksrapport naar hormonale disbalans eruit?

Het rapport bevat de uitslag van het hormonale disbalans onderzoek. Daarnaast vinden we het belangrijk dat je begrijpt wat dit betekent voor jouw gezondheid en hormoonhuishouding. Daarom hebben we het rapport zo opgemaakt dat je niet alleen de uitslag krijgt maar ook uitleg over de uitslag. We hebben er gelijk een advies in gezet om je te helpen je hormonale disbalans te verbeteren of juist je hormoonbalans te behouden.

De stappen bij een vrouwelijke hormonen test

Jouw speekseltest snel in huis, bestel op werkdagen voor 16.00 uur en jouw test wordt dezelfde dag verzonden.

Neem eenvoudig thuis de test af en stuur deze gratis retour.

Ontvang binnen 10 werkdagen jouw persoonlijke resultaat in een beveiligd bericht.

Bekijk wat het resultaat voor jou betekent en ga aan de slag met jouw persoonlijke adviezen.

Wat kun je zelf doen om hormonen in balans te krijgen?

Het hormonale systeem zit complex en functioneel in elkaar en kan reageren op invloeden van binnen en buiten het lichaam. Daarom heeft leefstijl een grote invloed op een hormonale disbalans. Bijna iedereen heeft wel eens een hormonale disbalans ervaring gehad. Enkele tips om je hormonen te ontlasten zijn:

1. chronische stress, alcohol en cafeïne verminderen
Stress zorgt, net als cafeïne, voor een verhoging in de cortisol. Cortisol is het stresshormoon. Koffie stimuleert de bijnier om cortisol en adrenaline aan te maken. Cortisol zorgt ervoor dat de bloedsuiker verhoogd wordt. Cortisol bepaalt ook het dag en nacht ritme. Vandaar dat je dus ook beter geen cafeïne meer in de avond kan drinken. Cortisol verstoort de aanmaak van melatonine, welke zorgt voor het inslapen. Beperk daarnaast ook de inname van alcohol. Alcohol verhoogt het hormoon oestrogeen en zorgt voor een laag testosteron. En daarmee krijgt de ongewilde oestrogeen dominantie een nog grotere boost. Alcohol heeft dus een acute invloed op de hormonale onbalans en zorgt daarnaast ook voor een vaatverwijdend effect waardoor er meer kans is op opvliegers in de overgang.

2. voldoende slaap
Een goede slaapcyclus is van belang voor je hormonen. Het herstelsysteem bestaat onder andere uit geslachtshormonen en groeihormonen. Deze zijn gebaat bij een goede nachtrust. Wanneer je nachtrust langdurig verstoord wordt kan dit ervoor zorgen dat het cortisol niveau stijgt en er spierafbraak optreedt. De slaapcyclus kan verstoord worden door vele factoren. De belangrijkste aspecten hierin zijn de daglicht en ritme, beweging, de darmflora, vitamines en mineralen en andere hormonen (zoals cortisol, progesteron en oxytocine). Een verstoorde slaapcyclus speelt een grote rol in het veroorzaken van een hormonale disbalans. Zorg dus voor voldoende slaap.

Test je TSH waarde

  • De test laat zien wat jouw TSH waarde is
  • Direct inzicht wanneer er sprake is van een hoog TSH of juist een verlaagd niveau
  • Uit de TSH waarde kan de werking van de schildklier worden afgeleid
  • De TSH test wordt beoordeeld met een 9,2 uit 10

3. drink water
Water drinken beperkt je suiker inname via dranken. Daarnaast is hydratatie goed om alle afvalstoffen in je lichaam af te voeren en je nieren en blaas schoon te houden. Door water te drinken krijg je minder snel last van insuline pieken. Het beste is het drinken van bronwater, omdat dit het schoonst is en vrij is van zware metalen. Indien kan probeer dan voedingsmiddelen te consumeren uit BPA plastic vrije verpakkingen. Drink water van goede kwaliteit.

4. zorg voor goede gezonde voeding met name groene groenten
In groene groenten zit een stof die oestrogeen afbreekt. Wanneer je minstens 400 gram groente per dag en voldoende vetten eet kan dit positieve werking hebben op vermindering van vrouwelijke hormoonklachten. Slechte afbraak van oestrogeen veroorzaakt namelijk over het algemeen veel vrouwelijke hormoonklachten. Daarnaast zorgt goede voeding voor een goede darmflora, ofwel microbioom. Dit is gunstig omdat dit een belangrijke rol speelt in ons immuunsysteem. Uit onderzoek blijkt dat een goede samenstelling van onze darmflora het risico op overgewicht, diabetes, auto-immuunziekten en depressies verlaagt.

Het resultaat van een vitamine D tekort test

Na het afnemen en retourneren van je vitamine D test ontvang je het resultaat via een beveiligd bericht. In dit resultaat wordt aanvullende informatie gegeven over vitamine D, lees je jouw testuitslag en wordt uitgelegd waar de testuitslag precies voor staat. Hierdoor begrijp je wat de uitslag voor jou betekent.

5. vermijdt geraffineerde koolhydraten en vermijd suikers
Ons lichaam is niet voorbereid op grote hoeveelheden suiker, terwijl dat in ons dagelijks leven wel het geval is. Steeds meer voedingsmiddelen bevatten suikers of toevoegingen. Insuline verlaagt het bloedsuiker terwijl glucagon, (nor)adrenaline en cortisol (stress) het bloedsuiker verhogen. Suikers via natuurlijke bron zijn vaak niet erg omdat de suikeropname afneemt door de (natuurlijke) vezels. Koolhydraatrijke voedingsmiddelen van tegenwoordig zijn zo bewerkt dat deze vezels eruit zijn gehaald. Wat inhoudt dat dus de remmende werking weg is en het bloedsuiker dus behoorlijk toeneemt. Soms komt het zelfs voor dat er insulineresistentie optreedt. Dat betekent dat je lichaam ongevoelig wordt voor insuline en dus nog meer insuline moet aanmaken om het bloedsuikergehalte weer te verlagen. Dit veroorzaakt een hormonale schommelingen in het lichaam. Naast dit insuline probleem gaat dit vaak samen met een hoge aanmaak van LH (luteïniserend hormoon). Door deze factoren kan het voorkomen dat er een verstoring in de vrouwelijke cyclus ontstaat en er dus geen eisprong kan plaatsvinden. Dit is vaak de oorzaak van PCOS (Poly Cysteus Ovaria Syndroom).

6. vermijdt chemische en hormoonverstorende stoffen
Omdat hormonen reageren op invloeden van binnen en buiten het lichaam is het verstandig goed na te denken wat we op en in ons lichaam doen. Zo kunnen plastic verpakkingen een negatieve invloed hebben op de hormoonhuishouding. Verstandig is om BPA vrije verpakkingen te kiezen. Ook cosmetica kan hormoon verstorende stoffen bevatten. Bekende stoffen zijn parabenen. Ook zonnebrandcrèmes kunnen hormoonverstorende stoffen bevatten. Als laatste hebben we ook de zware metalen in voeding. Dit zijn voornamelijk de stoffen kwik, lood en arseen. Deze stoffen kun je opnemen via oude amalgaamvullingen. Deze grijze vullingen in het gebit worden tegenwoordig niet meer gebruikt. Je kunt je tandarts vragen deze te vervangen voor het nieuwere vulmiddel composiet. Zware metalen kun je ook beroepsmatig opnemen als je in bepaalde industrieën werkt of water drinkt uit loden waterleidingen. Soms kan vis ook zware metalen bevatten. Ook via roken kun je arseen en andere giftige stoffen binnenkrijgen. Stop dus met roken.

Leefstijl en een hormonale disbalans.

Wat is de oorzaak van hormonale disbalans?

Er zijn vele hormonen. Ieder heeft zijn eigen functie en invloed op het lichaam. Daarom is het tijdig opsporen van een hormonale disbalans erg prettig. Er zijn verschillende factoren die hormonale veranderingen kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan enkele voorkomende factoren zoals: ontregelde trage schildklier of snelle schildklier, diabetes, hypofyse problemen, hormoontherapie of medicatie, tumoren, eetstoornissen, stress en burnout, bijnier sufficiëntie en letsel of trauma.

Je TSH waarde te weten komen

TSH schildklier test

  • De test laat je TSH waarde zien
  • Kom direct te weten of je TSH verhoogd is of juist te laag
  • Deze waarde geeft inzicht in de werking van je schildklier
29,00